Ik had een oom die bij Talens werkte en als kinderen kregen wij altijd papier, krijt, verf, etc. in overvloed.
Zodoende heb ik van jongs af aan geschilderd.

Het oudste olieverfschilderijtje dat ik heb dateert van een kampeervakantie in Italië, toen ik 14 jaar was: een zonsondergang, ter plekke geschilderd.

Op de H.B.S. werd ik gestimuleerd door mijn tekenleraar, die alles van mij mooi vond en hoge cijfers gaf.

Tijdens mijn wiskundestudie in Amsterdam heb ik een jaar tekenles genomen en verder staan mijn collegedictaten vol met portretten van professoren en medestudenten, altijd was ik aan het tekenen.

Toen ik 26 jaar was (in 1979), inmiddels getrouwd met een geoloog, vertrokken wij naar Afrika: Kameroen.
Fantastisch voor iemand als ik, die toch het liefst natuur en mensen schildert, er was daar geen gebrek aan onderwerpen. Ik schilderde daar ook met een clubje Duitse vrouwen.

Twee jaar later gingen we naar Zuid-Amerika: Colombia, en daar heb ik les gekregen van de daar beroemde kunstenaar Justo Arosemena Tot die tijd had ik altijd met olieverf geschilderd, maar daar heb ik met acryl leren schilderen. Colombia is echt een paradijs voor kunstenaars. Kunst staat daar erg hoog aangeschreven.

Een jaar Verenigde Arabische Emiraten heeft me kennis laten maken met weer een heel andere wereld, en dus weer nieuwe inspiratie gegeven. Dat leidde tot een expositie in het Fujeirah Hilton Hotel.

Van 1986 tot 1993 hebben we weer in Afrika gewoond: ditmaal Zambia.

Daar ontmoette ik toevallig een achternicht, Yvon Lievense, die de lerarenopleiding tekenen had gedaan. Met haar heb ik veel geschilderd en dat hebben we afgesloten met een gezamenlijke expositie in de Alliance Française te Lusaka .

Vanaf 1994 woon ik in Dordrecht en heb me toegelegd op aquarelleren, met behulp van Monique Polak. Nog altijd schilder ik het liefst naar de natuur, lekker buiten. Ik heb verschillende exposities gehad in Dordrecht en omstreken en ook op kunstmarkten gestaan.

Sinds al weer meer dan 12 jaar ben ik lid van Studio ’76 en heb les van Menno van de Weerd. Ik wissel allerlei technieken af: acryl, olieverf, pastel en aquarel.

In 2019 kreeg ik les van Geertje Kapteins. Van haar heb ik geleerd collages te maken. Heerlijk om weer iets nieuws te leren. Zij stimuleert mij ook om oude aquarellen op te pakken en daar met collage overheen te gaan.

Tegenwoordig schilder ik zomers in Bretagne in verschillende dorpjes.
Er worden daar schilderwedstrijden georganiseerd. Voor meer informatie: www.couleursdebretagne.org

Voor informatie: mariannugteren@gmail.com

Marian Nugteren-Dorleijn